Tips och råd från Tord

 

Veterinärkostnaderna skenar. Tyvärr går det inte längre att lita på alla veterinärer. Kliniker som ägs av riskkapitalister utnyttjar hundägarnas oro till att göra otroligt många kostsamma och ofta helt onödiga undersökningar. Om du funderar på något, istället för att direkt kontakta veterinär, gör så här:

1. Kolla om jag har svar på sidan Råd och tips!
2. Skriv till mig på Messenger med din fråga. Jag svarar nästan alltid samma dag.
3. I försäkringen finns möjlighet till kostnadsfri rådgivning.

Tillbehör som jag rekommenderar

 

.

Hundbur
En hundbur är ett måste när hunden åker med i bilen. Där sitter den säkert. Låt buren stå framme utan att stänga grinden. Valpen vänjer sig vid att buren är en trygg och säker plats där den får vara ifred. Lämplig storlek är minst 40 x 50 x 60 cm.

Fiberpälsfällar
I ett format som passar till buren och i andra format efter egna önskemål.

Vattenskål
Vattenskål ”Dog” i beige keramik. Den står stadigt eftersom den är bred i botten. Den är smal upptill så att öronen inte åker ner i vattnet.

Matskål
Keramik, ljusblå insida, beige utsida, diameter 14 cm

Hundsäng
Oval hundsång Siesta plast storlek 21,5″. Den finns i många färger. Jag varnar för hundkorgar i rotting! Alla valpar tuggar på sin sovplats. Risken är stor att stickor fastnar mellan tänderna, i gommen eller skadar mage och tarmar.

Halsband och koppel
Jag tycker att halvstryk är enklast att använda, snabbt och enkelt att sätta på och ta av. Vid 8 – 10 veckor räcker det med 30 cm diameter. Halsbandet måste bytas allt eftersom valpen växer. Halsbandet får aldrig strypa. I det innersta läget ska det finnas plats att få in ett par fingrar mellan halsbandet och hunden. Koppel efter tycke och smak, gärna med reflex.

Kam – kratta
Spratts 70, dvs gles eller en ”kratta”.

Gummiband
Träs mellan pinnarna i kammen/krattan. Det ökar friktionen så att lös ull och gammal päls dras bort.

Borste

Stålpinnar och bra svikt.

McClellan Stripper, gul
Kammar bort lös ull och gammalpäls. Den får aldrig skära av pälsen. Dra den i jord eller sand så den blir mindre vass.

Schampo
Jag använder AlwaysYourFriend pälsvårdsprodukter som jag köper från  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är loggo-orginal-del-mar.jpeg

Övrigt
Svenska DjurApoteket: C-vitamin. Öronrens Otodine. Pevaryl puder 1 % 30 g mot svamp mellan trampdynorna. Fästinghalsband.

Aloe Vera Gelly och Aloe Lips till småsår, mungipor och tassar.

Duktig valp
Det finns mängder med hundgodis. Det de gillar allra bäst är hemgjort levergodis, se recept nedan!

Orolig valp
D A P, Dog Appeasing Pheromone, avger pheromoner som efter ca en vecka hjälper den oroliga hunden att vara ensam hemma. 

Olydig valp
Pet Corrector.  Det är egentligen bara luft på sprayburk. När du trycker på den kommer ett väsande ljud som valpen reagerar starkt på. Efter ett tag räcker det att bara schyssa på hunden när du behöver korrigera den.

Leverans, avmaskning och vaccination

Valparna kan hämtas när de är 8 veckor gamla. Strax innan de blir 6 veckor registreras de i Svenska kennelklubben. Den dag de blir 6 veckor försäkras de i agira.

Alla valpar avmaskas vid 3 och vid 5 veckors ålder med Banminth. När de är 7 veckor avmaskas de med Dronbits.

Någon dag innan de blir 8 veckor blir de  veterinärbesiktigade, vaccinerade mot Parvovirus och iD-märkta med microchip.

Nästa vaccinationstillfälle är 4 – 8 veckor efter första vaccinationen. Valpen är då 12 – 16 veckor gammal. Avmaska valpen igen cirka en vecka innan den ska vaccineras. Ny avmaskning kan behöva göras några gånger under första levnadsåret.

Val av valp

I valet mellan hanhund och tik verkar många vara rädda för att cockerhannen inte ska gilla andra hanhundar. På cocker är det ytterst ovanligt med hanhundsagressivitet, så det är en onödig farhåga. Den största skillnaden mellan hanne och tik är helt enkelt att tiken har sin löpcykel som påverker hennes attityd till omvärlden mer eller mindre, lite olika från gång till gång men även olika för olika tikar. Det viktigaste valet är inte om du ska välja en hanhund eller en tik utan att du hittar den valp du tror du ska trivas med oavsett kön…

…och färg! Lika lite som blondiner är dummare än andra, sitter cockerns kynne i färgen. Jag har haft valpar i de flesta färger och har inte någon anledning att framhäva någon färg framför någon annan även om jag sedan några år valt att bara föda upp enfärgade valpar.

Första levnadsåret är det viktigt att valpen får rätt och tillräckligt mycket mat, får sova ostört (i början cirka 18 timmar/dygn), inte utsätts för långa promenader och redan första veckan tränas att vara ensam.

Mat

Vid 8 veckors ålder räcker det om valpen äter 3 gånger om dagen. Vid tandömsningen vid 4 -5 månaders ålder kan man minska till 2 mål om dagen.

Blanda till varje mål cirka 1,5 dl torrfoder med lika mycket varmt vatten. Öka mängden foder och vatten allt eftersom valpen växer. Strunta i vad som står på fodersäcken. Se till att valpen får äta sig mätt. Det kan bli uppåt 7 dl torrfoder/dag när valpen växer som mest.

Krusa aldrig en cocker. Resultatet blir bara en allt kräsnare valp som inte får i sig det den behöver. Ta bort matskålen när valpen visar att den inte vill ha mer mat. Valpen får vänta till nästa mål innan den får något att äta. Inga mellanmål! Valppälsen kan lura en att tro att valpen är för tjock. Lär dej att känna om valpen har bra hull. Jag visar mina valpköpare.

Lika viktigt som att valpen får tillräckligt med mat under uppväxten är det att den vuxna hunden hålls i rätt hull. För feta hundar mår inte bra. Att övergöda sin vuxna cocker är inte detsamma som att älska den!

Om valpen är dålig i magen, ge a-fil eller Dofilus som värmts till finger- eller rumstemperatur. Aptus ATTAPECTIN kan vara bra att ha hemma om hunden är tillfälligt lös i magen.

Det händer att valpar får urinvägsbesvär. Om ni misstänker det är ett tips är att ge tikvalpen c-vitamin i stötdoser. Jag ger Svenska Djurapoteket C-vitamin morgon och kväll under helgerna och inget under veckan. Miljön i urinvägarna blir tillfälligt surare vilket gör att skadliga bakterier har svårare att anpassa sej och orsaka urinvägsinflammation. Hanhundar med ”kletig” snopp kan bli helt bra med samma behandling!

Kan ni få tag på nässelpulver eller nyponpulver är det också bra. Ge ungefär en tesked i maten bara tre dagar i veckan t ex lördag, söndag och onsdag. Det innehåller bl a nyttigt C-vitamin.  Om du ger nässelpulver uteslut C-vitamin.

Uppfostran och aktiviteter

Det är aldrig för tidigt för uppfostran! En cocker behöver fostras. Mest innebär det att ge valpen trygghet och att vara ledaren i flocken som valpen kan känna respekt för. Det behövs inte några hårda tag eller höga volymer men en fast och vänlig hand. Den självklara ledaren i flocken anger vänligt och bestämt vad som är önskvärt och vad som inte är acceptabelt. Jag avråder från kamplekar eller att valpen biter i händer eller byxben. Kan vara sött när valpen är bebis men är inte trevligt när den är lite äldre. Du bestämmer när ni ska leka och när ni lekt färdigt, när valpen ska få sin mat, ska gå ut, var valpen ska ligga etc.

Cockern är en riktig hund och inte ett viljelöst kramdjur, även om den älskar att kramas! Gå gärna en valpkurs. Framförallt är det husse och matte som behöver gå på kurs.

Cockerspaniel är ursprungligen en stötande och apporterande hund. De fåglar som jagades var t ex morkullor, woodcocks, som är små fåglar. I Sverige jagades t ex rapphöns. Om jägarens skulle ha en chans att träffa den lilla fågeln måste cocker stöta upp den nära jägaren. Att hålla sig nära ligger fortfarande djupt i cockerns sätt att vara. Därför är de oöverträffade som sällskaps- och familjehundar. Men baksidan av den egenskapen att de kan ha svårt att vara ensamma, även korta stunder. Det är mycket viktigt att redan första veckan träna valpen att vara lugn och trygg även när den måste vara ensam. Den bästa tiden att få hem sin valp kan vara den tid på året när man är inne i de vardagliga rutinerna. Under semestern kan det vara lätt att glömma att träna valpen att vara ensam.

Inga promenader med en liten valp. Bara lek och skoj på stället. Det viktigt att man tänker på att valpen är en baby och anpassar aktivisterna efter det. En fördel med vintervalpar är vädret inte inbjuder till långa promenader. En cocker behöver inte kläder mot kylan. De har ju päls. För att slippa onödig pälsvård pga barr, blåbärsris eller annat bös som fastnar i pälsen, kan det vara praktiskt med ett regnställ. Kramig nysnö kan fastna i pälsen. Annan snö gör det inte. 

Jag rekommenderar några böcker från Jycketryck, t ex Lexikon i hundspråk och Hundens gyllene regler, skrivna av Anders Hallgren och Min bästa vän av Marie Hansson. De kan finnas på biblioteket. Där kan du också låna Cockerspanielskriven av Kari Haave.

Godis

Ett oöverträffat godis vid träning gör du själv så här:

En bit ungnötslever kokas så den är helt genomkokt. När leverstycket har kallnat skär du det i skivor och i sedan i stavar ca 1 x 1 cm. Lägg leverstavarna på en tidning på ett ugnsgaller. Samtidigt som du sätter in leverstavarna i ugnen sätter du den på 100 grader. När temperaturen nått upp till 100 grader stänger du av värmen och låter leverstavarna eftertorka en liten stund. Leverstavarna ska var torra men fortfarande mjuka så det är lätt att bryta bitar av dem och så det är lätt för hunden att tugga i sig på träning eller utställning. Styckfrys på smörgåspapper. Bevara i frysen och ta ut så många du behöver allt eftersom. Leverstavarna ska givetvis vara upptinade när du belönar hunden.

Pälsvård

En korrekt cockerpäls är en av cockerns stora fördelar. På rygg och lår är det en kortare päls som inte ska klippas eller skäras. Då förstörs pälskvaliteten och den blir svårskött.  Behänget under kroppen och på benen har en annan kvalitet som inte påverkas om dem klipps. Pälsen är silkesmjuk och sticker inte in i kläder, möbler eller fastnar i bilen. Men pälsen måste skötas regelbundet. Ju flitigare man är desto mindre bekymmer blir det. Kamma bort gammal ofräsch päls. Då fastnar det inte så mycket i pälsen. Valpen är tränad att hanteras på bord när den lämnar mej. Fortsätt redan första veckan med att ta upp valpen, lägga den ner på sidan och klia den på magen, som en träning inför kommande pälsvård. Pälsvårdsstunden ska vara en riktigt mysig stund ni har tillsammans.

Det händer att valpar har mängder av valppäls. Valpullen lossnar bättre om det får gå några dagar mellan kamningarna men vänta inte så länge så att det har bildats tovor. Kamma med kam/kratta med gummiband trädd mellan pinnarna. Ta i ordentligt så att ni får lös ullen, ända in mot huden. Görs detta effektivt kan ryggen vara så fin att den inte  behöver plockas när valpen är lite äldre, typ 8 – 10 månader. Ullen på kinder, ögonbryn och huvud kan gå att plocka redan vid 4 – 5 månaders ålder. Se mer här! 

En vuxen cocker behöver borstas och kammas minst två gånger i veckan för att hålla pälsen snygg och tovfri. Tänk på att få ut alla tovor i armhålorna och på insidan av bakbenen. Känn genom pälsen med kam/kratta så att det inte finns några fnurror kvar. Kamma bort livlös ullpäls på ryggen och lårens utsidor. Luta kammen och kamma medhårs längs ryggen och sidorna tills du inte får bort mer päls. Se till att kammen inte skär av pälsen. Pälsen ska bara kammas ur.

Bada din cocker när den är smutsig, vilket varierar bl a beroende på väderlek. Det är lättare att hålla borta tovorna om pälsen är ren. Jag tycker det fungerar bäst att använda ett hundschampo som noga sköljs ur pälsen och därefter tillsätta balsam. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är AlwaysYourFriend.jpg

Jag använder Always Your Friend Organic Brightness Schampo, Rejuvenation Balsam och Divine Elixir. Det är mycket drygt. Till ett bad använder jag en matsked schampo blandat med en halv liter varmt vatten. Jag arbetar in schampot med en svamp. Det får verka en kort stund innan jag sköljer ur det. Därefter samma procedur med balsam, en matsked till en halv liter varmt vatten. Här droppar jag i några droppar Divine Elixir.  

En cocker måste trimmas. Man ska inte plocka en alldeles nybadad hund. Låt det gå några dagar emellan. Hårsäckarna är lite känsliga efter ett bad. Det är ännu mer olämpligt att bada direkt efter trimningen. Det kan ha blivit små sår i huden och hårsäckarna är öppna. Det kan bli infektioner i hårsäckarna med onödigt obehag för hunden.

Nu har inte alla en korrekt cockerpäls. Alldeles för ullig päls förekommer. Den pälskvalitén har lätt för att tova sig men brukar å andra sidan innebära slät ryggpäls. Genom regelbunden borstning och kamning som jag beskrivit ovan, kan dessa cockrar hållas snygga. De jobbigaste pälsarna tycker jag är de hårda och lockiga. Här krävs att man drar lös de hårda stråna på ryggen. Man ska inte klippa på ryggen. Då tappar pälsen lyster och glans och blir mycket svårskött. Däremot kan man klippa ur i armhålorna och klippa en 3 – 4 centimeter bred gata på magen. Lämna bara en lagom tjock gardin på sidorna så ser det i alla fall ut som en cocker ska göra.

Lycka till!
Skicka mail och berätta hur det går.